Açılış konuşmasında Prof. Dr. Selahattin Kaynak, e-ticaretin günümüzdeki ekonomik önemine dikkat çekerek, firmaların rekabetinin artık yalnızca yerel firmalarla sınırlı olmadığını, dünya genelindeki firmaların da rakip hale geldiğini vurguladı. Kaynak, e-ticaretin başarılı olması için bilgi birikimi ve teknolojik altyapıya sahip olmanın önemini belirtti.
Doç. Dr. Mustafa Çakır ise e-ticaretin, hem dünya hem de Türkiye ekonomisindeki payının hızla büyüdüğünü ifade etti. Türkiye'de e-ticaretin toplam ticaretin %20'sine ulaştığını ve dünya e-ticaret hacminin yarısının Çin tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Çakır, başarılı e-ticaret hikayelerinin temel unsurlarının ürün çeşitliliği, kalite, reklam ve güvenli platformlarda ticaret yapmanın gerekliliği olduğunu söyledi. Ayrıca, alım sonrası operasyonel süreçlerin, ekip çalışmasının ve kargolama sürecinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Seminerde, e-ticaret ve e-ihracat için devletin sunduğu çeşitli destekler ele alındı. Bu destekler arasında ihracat desteği, e-ihracat desteği, Eximbank kredileri, ihracatta finansman destekleri, ihracata hazırlık kredileri ve ihracat sonrası krediler ile KOSGEB ve TÜBİTAK Ar-Ge destekleri yer almaktadır.
Samsun Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin farkındalığı artırmaya yönelik etkinliklerimize devam edeceğiz. “E-Ticaret Süreçleri Ve Devlet Destekleri” seminerine katılan tüm katılımcılara teşekkür ederiz.