“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...

ANA SAYFA | MEDYA | Haberler | 28 Eylül 2018 Cuma

Un sektör temsilcileri Karadeniz Un Sanayicileri Derneğinin (KUSAD) ev sahipliğinde Sheraton Otel'de düzenlenen 'Hasadın Ardından' temalı Genişletilmiş Sektör Toplantısı'nda bir araya geldi.

“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...

Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır’ında katıldığı toplantıya aralarında Samsun Ticaret Borsası üyelerinin de yer aldığı un sanayicileri büyük ilgi gösterdi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, Un fiyatları üzerinden yapılan spekülasyonlara izin vermeyeceklerini ifade eden Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Eren Günhan Ulusoy yaptığı konuşmasında, “19 milyar TL’ye ulaşan un sektörü, 2017 yılını 3,5 milyon ton un ihracatından elde ettiği 1,1 milyar dolar ile kapatırken, 2018 yılı hedefi ise 3,6 milyon ton un ihracatından 1 milyar 250 milyon dolar gelir elde edebilmektir. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 90’ına ulaşan ve her 3 kişiden 1 kişinin Türk ununu tüketmesini sağlayan un sektörü, son 6 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasına önemli bir katkı sunuyor. 2003 yılında Samsun merkezli olarak kurulan KUSAD, TUSAF çatısı altında 15 yıldır bölgemizdeki un sanayicilerimize ve sektör paydaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir.


Un fiyatının 95 TL 'den, 175 TL'ye çıktığı gibi asılsız iddiaları ortaya attılar. Bu çevreler un bulunamadığı, unun karaborsaya düştüğü algısıyla halkımızı panikletmeye ve okları un sanayicilerine çevirmeye çalıştılar. Un üzerinden yapılmaya çalışılan bu algı operasyonunda, hedefin yanlış seçildiği siz un sanayicilerimizin milli duruşu sayesinde kısa sürede gözler önüne serildi. Bu süreçte tarım bakanımız birçok defa bizlerle toplantı yaparak, istişarelerde bulundu. Bizlere çözüm noktasında yol gösterdiği için teşekkür ediyoruz. Verdiğimiz 95 TL fiyatla bir milyon çuval temin etme garantisini basın önünde tüm kamuoyuna duyurduk. Tüm süreci yakından takip eden Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin çağrısı ile bu rakamı 5 milyon tona çıkarttık.


Kalitesine göre farklı fiyatlar olmakla beraber, Türk Gıda Kodeksi Ekmeklik Buğday Unu tebliğinde yer alan kalitelere sahip en uygun fiyatlı unların, 80-85 TL/çuval peşin fiyatlarla fabrika teslimi alınıp satıldığını memnuniyetle görüyoruz. Zira 19.09.2018’de gerçekleşen Ankara Halk Ekmek ihalesi 80 TL/çuval fiyat ile sonuçlanmıştır. Görüyoruz ki önemli bir tarım ülkesi olan yurdumuzda, buğday ve un arzında problem yaşanmamaktadır. Un sanayicilerimiz, kutsal ekmeğimizin hammaddesi olan un tedarikine kesintisiz olarak devam etmektedir.” dedi.


Türkiye’ye önümüzdeki günlerde 250 bin ton ekmeklik kalitedeki buğdayın ithal edileceğini vurgulayan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Bu hafta ihalemizi yaparak faaliyete geçirdik. 250 bin ton ekmeklik kalitedeki buğdayı Türkiye’ye ithal edeceğiz. Bu takviye süreci ihtiyaç olduğu sürece devam edecek. Devletin zirvesinden bize verilen talimat budur. İhtiyaç duyulduğu sürece gerek ekmeklik buğdayda, gerekse yemlik ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacı bir şekilde karşılanacaktır. TMO olarak 2019 yılında hububat üreticilerimizi çok memnun edecek bir fiyatla alım yapma teşebbüsünde bulunacağız. Türkiye’nin hububat üretmeye devam etmesi lazım. Stratejik noktamız deyip, sadece sözde bırakmamamız lazım. Tarım Bakanlığı ve TMO olarak üreticinin her zaman yanındayız. Bunun yansımalarını da ilerleyen dönemlerde bütün yöneticilerimiz göreceklerdir.” dedi.


Valimiz Sayın Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “Değerli üreticilerimiz, Katılımcılar, Karadeniz Un Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen Genişletilmiş Sektör Toplantısı’na hoş geldiniz. Her yıl Türkiye Un Sanayicileri Federasyonunda bir üye dernek tarafından organize edilen etkinliğe bu yıl Samsun’da ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duymaktayım.

Bu hafta, Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden 4.Tarım Fuarına da Samsun ev sahipliği yapmaktadır. Bu iki organizasyonun birbirine sinerji katması ilimiz açısından bir şanstır. Geçen yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın bu yıl daha da başarılı olmasını bekliyoruz.


Ülke düzeyine bakıldığında 2017 yılı ihracat rakamlarında yaklaşık 3,5 milyon tonluk buğday unu ihracatı görülmektedir. Bunun da 1,8 milyon tonluk kısmını Irak’a ihraç edilmektedir. İkinci sıradaki ihracat yaptığımız ülkenin de Suriye olması nedeniyle komşu ülkelerimizle yapılan dış ticaretin önemi bir kez daha görülmektedir.

Samsun firmalarının 2017 yılı fasıllar itibariyle ihracatı incelendiğinde; %13.31’inin (61.6 Milyon $) Değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday gluteni faslından yapıldığını görmekteyiz. Bu rakamlar da bu sektörün ilimiz açısından ne kadar değerli olduğunu göstermektedir.


Samsun'un tarımsal üretimde kullanılan toplam alanı 378 bin hektardır. Bu alanın 28.908 hektarı sebze, 230.291 hektarı tahıllar, 97.329 hektarı meyve alanına aittir. İl tarım faaliyeti çeşitliliğinde ve ekonomik büyüklüğünde fevkalade önemli bir yere sahip olan Bafra ve Çarşamba ovaları toplam 122.410 hektarlık tarım alanına sahiptir. İlimizde Samsun Gıda OSB ve Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (SERA) OSB’nin varlıkları oldukça önemlidir. Sera OSB bölgemizde en az 1.500 kişiye iş imkânı sağlanması beklenmektedir. Tarımın sanayi ile bütünleşmesiyle hem şehrimiz, hem çiftçimiz hem de sanayicimiz kazanacaktır.


Samsun coğrafi ve toprak yapısı ile ekolojik özelliklerinden kaynaklanan ürün çeşitliliğinin yanı sıra; her şeyden önemlisi yetişmiş işgücü bakımından yüksek potansiyele sahiptir. Samsun artık tarımda ne ürettiğinden, ne kadar ürettiğinden ziyade nasıl ve hangi teknolojiyle, nerede ürettiğini konuşmalıdır. Tarımda yenilik ve teknoloji gündemimizde olmalıdır. Tarımda üniversite ile endüstri daha yakın çalışıp, neler yapılmalı bunları ortaya koyması gerekir.


Devletimiz, TKDK ve İl Tarım ve Orman Müdürlükleri aracılığıyla önemli finansman destekleri sağlamaktadır. Girişimcilerimizin bu destek mekanizmalarından faydalanmaları için ilgili kurumlarla sürekli işbirliği halinde olmalarını tavsiye ederim.


Samsun ilimizin tarım ve özellikle un sektöründeki tanıtımına önemli katkılarının olacağını temenni ettiğim bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan, siz değerli misafirlerimizi şehrimizde ağırlamaktan dolayı memnuniyetimi ifade ediyorum. Organizasyonun faydalı sonuçlara ve hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.


Konuşmaların ardından, Valimiz Sayın Osman Kaymak ve Samsun Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Eren Günhan Ulusoy katkı ve desteklerinden dolayı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’a hediye verdi.


Daha sonra protokol üyeleri ve davetliler birlikte fuaye alanında bulunan standları gezdi.


27-29 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleşen 'Hasadın Ardından' temalı Genişletilmiş Sektör Toplantısı'na Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Özkan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, ilgili kamu kurum kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve un sanayici iş insanları katıldı.

“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...
“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...
“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...
“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...
“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...
“ Hasadın Ardından ” Karadenizli Un Sanayicileri Bir Araya Geldi...