bedava bonus bedava bonus bedava bonus
Sebze ve Meyvelerde İlaç Kalıntıları...
Laboratuvar personelimiz Gıda Yüksek Mühendisi Asena Perçin Bahadır, sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunduğu ortaya çıkan pestisitler hakkında açıklamalarda bulundu.
Sebze ve Meyvelerde İlaç Kalıntıları...

Pazardan aldığınız sebze ve meyvelerin pestisitle olan yakınlığından, tarlaya dikilmesinden sonra başlayan süreçte ne kadar fazla kimyasal etkene maruz kaldığından haberiniz var mı?

 

Pestisit, tarımsal ürünlere zarar veren böcekleri, hastalıkları ya da farklı organizmaları engellemek, etki alanlarını kısıtlamak için kullanılan kimyasal ilaçların tümüne verilen addır.  Virüs, bakteri, mantar, böcek ve daha birçok mikrooorganizma pestisitler sayesinde önlenebilmektedir.  Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insan sağlığı ve ekolojik açısından oldukça tehlikelidir.

 

Ülkemizde yılda 33 bin ton pestisit kullanılıyor. Sadece Antalya’da yaklaşık olarak hektar başına 26 kg pestisit kullanımıyla Avrupa ülkeleri içinde 1. sırada bulunuyoruz. Pestisitler doğrudan hedefe etki etmedikleri, çevreye yayıldıkları, doğada kalıntı oluşturdukları ve yok olmadıkları için hedef organizma dışındaki organizmalar üzerinde de etkili olabiliyor. ,

 

Sağlıklı olduğu için tükettiğimiz meyve ve sebzeler bizi zehirliyor olabilir mi?

Pestisitler sadece yediğimiz yaş sebze ve meyvelerle değil, dolaylı olarak toprağa, kaynak sularına ve hava yoluyla dünyamıza da yayılarak ciddi sorunlara sebep oluyor. Gıdalarda bilinçli-bilinçsiz kullanımı sonucunda ciddi kirlilik ve sağlık problemleri yaşanmaktadır.

 

Pestisitlerin zararlı etkileri üzerine araştırma yapmış uzmanlar bitkilere püskürtülen pestisitlerin besinler yoluyla insan vücuduna alınması sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda endişeli. Bu etkiler basit cilt veya göz iritasyonu olabileceği gibi sinir sistemini etkileyici, üreme problemleri, karaciğer, böbrek rahatsızlıkları veya kanser gibi çok ciddi problemler olabilir. Son dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, beyin kanseri, meme kanseri, lösemi ve karaciğer kanserinin pestisit alımıyla doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda, eksik uzuv doğumları ve düşükler ile pestisit alımının doğrudan ilişkili olduğuna yönelik ciddi kanıtlar bulunmaktadır. 2007 yılında yapılan bir çalışmaya göre, çiftlik yakınında oturup ilk sekiz haftalık hamileliklerinde pestisitlere maruz kalan kadınların, otistik çocuk doğurma riski normal olanlara oranla 8 kat yüksek çıkmıştır.

 

Ülkemizde, Ege Üniversitesi bünyesinde yapılan son çalışmalara göre, kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen hala bazı tarım alanlarında kullanılan DDT (dikloro difenil trikloroethan)  gibi bazı pestisitlerin anne sütüne dahi geçtiği kanıtlanmıştır.

 

Ayrıca, hiç pestisit uygulaması yapılamayan kutuplardaki penguenlerde ayı balığında DDT‘nin varlığının belirlenmesi, tarım ilaçlarının dünyadaki sirkülasyonunu göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

 

Peki pestisitlerden nasıl korunabiliriz?

Suda çözünen pestisitler, gıda tüketilmeden önce yıkanarak tüketilince büyük bir miktarı gıdadan uzaklaştırılabilse de meyve ve sebzenin içinde hapsolan kısmı maalesef uzaklaştırılamamaktadır.

 

Fakat sadece suyla ya da sirkeli suyla yıkamak çözüm değil Sirkeli su sadece meyve ve sebzelerin üzerindeki mikroorganizmaları uzaklaştırmaya yarar, pestisitler için etkili değildir. Şimdi sizlere pestisitleri minimuma indirmek için kullanabileceğiniz arındırıcı solüsyon tarifi paylaşacağım.

 

Meyve ve sebze arındırıcı solüsyon tarifi

1 litre suyun içine 1 çay bardağı limon suyu, 1 çay bardağı sirke ve 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edip karıştırıyoruz. Meyve ve sebzelerimizi bu solüsyonun içinde 15-20 dk beklettikten sonra akan suyun altında iyice yıkayıp tüketebilirsiniz. Sert kabuklu meyveleri yıkarken fırça kullanabilirsiniz.

 

Pestisit nedir? Genel anlamıyla pestisit insan kullanımına sunulan gıdalarda istenmeyen hayvan veya bitkileri öldürmek amacıyla kullanılan alet, metot veya kimyasal olarak tanımlanabilir. Pestisitler, insektisitler, fungusitler, herbisitler, nematositler ve rodentisitleri içermekedir. Bu gruplar arasında insektisitler hem nicel olarak diğerlerinden çok daha fazla hem de bilindik geçmişi olduğundan en önemli bir yeri kaplamaktadır.