“ Ülkemiz 941 Havzaya Bölünecek ”
Samsun Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy, ülkemizde milli tarım projesinin başlatıldığını vurgulayarak, “Türkiye 941 havzaya bölünecek. Artık istediğiniz yerde istediğiniz ürünü değil o havzaya uygun olan verimi yüksek, toprak analizine uygun ürünü yetiştirebileceksiniz” dedi. Ulusoy, Dünya’da 800 milyon insanın da açlık sınırında olduğunu vurguladı.
“ Ülkemiz 941 Havzaya Bölünecek ”

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde bugün düzenlenen törenle “Gıda Fuarı -2016” açıldı. Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ,  Samsun Ticaret Borsası gibi kurum ve kuruluşların destek ve iştiraki ile düzenlenen  “Gıda Fuarı” nda 90 marka, 55 farklı farklı ticari işletme ile 27 otel stant açtı. Fuarın açılışında konuşan Ticaret Borsası Yönetimi Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy, “Türkiye’nin gıda üretimi fazla olmasına rağmen dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 1 seviyesindedir. Bir tarım ülkesi olarak dünya ticaretinden daha fazla pay almamız gerekir” diyerek, “Türkiye toprakları gıda anlamında büyük bir öneme sahiptir. Bu anlamda Türkiye’de milli tarım projesi başlatıldı. Ülkemiz 941 havzaya bölünecek. Yani artık istediğiniz yerde istediğiniz ürünü değil o havzaya uygun olan, verimi yüksek, toprak analizine uygun ürünü yetiştirebileceksiniz” diye konuştu. Samsun Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ulusoy, konuşmasına şöyle devam etti:

“2040 yılında Dünya’da 10 milyar nüfus olacak. Bugün 800 milyon olan açlık sınırı azalacak mı, artacak mı onu gösteren bir istatistik yok.  Çünkü bir yandan da 600 milyon insan obezite ile mücadele etmektedir. Bu mücadelede başarılı olursak , 800 milyon insanın sayısı da düşmüş olacaktır.  Et tüketiminin çok arttığını görüyoruz. Bu da hayvanların daha fazla tahıl tüketmesi demektir. Bu da insanların bir kısmının aç kalması anlamına geliyor. “

“TARIM OLMADAN MEDENİYETİ OLUŞTURAMAZSINIZ”

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Günhan Ulusoy, tarım olmadan medeniyetin oluşturulamayacağına işaret ederek, tarımdan gıdaya dönüşümümüzün de yüzde 30-40’larda iken, Dünya’ da yüzde 60’lara kadar yükselen ülkeler olduğunu vurguladı.  Ulusoy, “ Bu da gıda ihracatının Türkiye’nin cari fazlasına çok daha fazla katkı verebileceğini gösteriyor. Şuanda da gıda sektörü yüzde 200 ile cari fazla  veren sektör. Tabii bunu sağlamak için tarımsal üretimin istikrarının devamı önemlidir” dedi.

Samsun Gıda Fuarı’nın açılışında daha sonra konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bu tür fuarların kentsel ekonomisine önemli katkısı olduğunu ifade ederek, “Burası iş iştişare platformudur” dedi. Marka şehir Samsun’a gelecekte yapılacak yatırımları ve bugünkü gelişmişliğini örnekleri ile anlattı. Samsun Valisi İbrahim Şahin’de gıda sektörünün önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin ise, gelişen teknoloji ile birlikte gıda üzerlerindeki koruyucu maddelere karşı dikkat çekti.  İhracatımıza önemli katkı sağlaması beklenen Samsun Gıda Fuarı TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 26 Kasım tarihine kadar açık kalacak. Saat 10.00 ila 20.00 arasında ziyaret edilebilecek fuarda ziyaretçilere her gün Karadeniz’in değişik yörelerinden yemek sunumları da yapılacak.